L’habitatge i el context econòmic i social de Catalunya durant l’any 2021 i 2022 ha estat marcat per l’impacte global que ha tingut la crisi sanitària derivada de la COVID-19 i per la guerra Ucraïna-Rússia.
Fet que, com ja sabem, ha incrementat els preus de consum, IPC, fins a xifres històriques des de les darreres dècades. I no només un increment puntual, sinó un increment persistent i intens que afecta Catalunya i Espanya, però també afecta a escala global.
Aquests increments de preus comporta un encariment de les matèries primeres i, per tant, un increment quantificatiu en els habitatges, tant habitatges nous com de segona mà. Així com en els preus dels lloguers i en la butxaca de les famílies.
Segons un informe publicat a Gencat del departament d’Economia i Hisenda, en l’any 2021 els preus de l’habitatge de nova construcció van arribar a una mitjana de 2.453,04 euros/m2 i el preu de venda de l’habitatge de segona mà a una mitjana de 2.226,34 euros/m2 construït. El lloguer a Catalunya té una mitja de 918,84€/mes.
Si a això li sumem la precarietat laboral més la pèrdua de capacitat adquisitiva per la inflació que estem vivint, es fa molt difícil socioeconòmicament l’accés a un habitatge digne.
Tots aquests factors fan que hi hagi una tendència creixent en el Cooperativisme d’habitatge.
Aquest model alternatiu d’accés i tinença a l’habitatge té dues característiques bàsiques que el diferencien d’altres tipus d’habitatge cooperatiu: la propietat col·lectiva i el dret d’ús:
Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.
Us deixem alguns exemples de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús amb les que hem treballat des de Facto:
https://www.laruraldecollserola.com
També treballem conjuntament amb COV (Cooperativa Obrera de Vivendas) i La Rachola dintre de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat en el projecte “Cercle d’habitatge cooperatiu” oferint acompanyaments, formacions i serveis en tot el que engloba la Cooperativa d’Habitatge. Des de l’assessorament en la seva creació en l’àmbit jurídic i econòmic, fins a dinàmiques de grup per la cohesió de la cooperativa, gestió econòmica, acompanyament i formació en tot el procés de creació i manteniment de la cooperativa.
Des del “Cercle d’habitatge cooperatiu” oferim 10 beques de formació i acompanyament de 20 h d’assessorament i tallers, valorades en 1.800 €, per ajudar-vos a constituir-vos com a cooperativa d’habitatge.
Aquestes beques estan finançades per:
Mentories a càrrec de:
Si aquest tema us crida l’atenció o esteu interessades a constituir una cooperativa d’habitatge o qualsevol inquietud referent a l’habitatge cooperatiu, no dubteu a demanar-nos informació a info@facto.cat.
Compartirem amb tu notícies del sector de l’ESS, actes, les nostres formacions i molt més!