L’Ingrés Mínim Vital és una prestació dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que viuen soles o estan integrades en una unitat de convivència i manquen de recursos econòmics bàsics per a cobrir les seves necessitats bàsiques.
Es configura com a dret subjectiu a una prestació econòmica, que forma part de l’acció protectora de la Seguretat Social, i garanteix un nivell mínim de renda als qui es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica. Persegueix garantir una millora real d’oportunitats d’inclusió social i laboral de les persones beneficiàries.
Actua com una xarxa de protecció dirigida a permetre el trànsit des d’una situació d’exclusió a una participació en la societat. Contindrà per a això en el seu disseny incentius a l’ocupació i a la inclusió, articulats a través de diferents fórmules de cooperació entre administracions.
És compatible amb altres prestacions o ingressos, la qual cosa significa que els qui compleixin les condicions rebran la diferència entre el que cobren i aquest llindar mínim.
A més, i només per als qui se’ls concedeixi en el que queda d’any, estaran exempts del pagament de matrícules universitàries per al curs 2020/2021 encara que no compleixin els requisits de renda (que es calculen sobre 2019, i poden haver baixat ingressos durant el que portem d’any) i els medicaments amb recepta seran gratuïts, sense copagament.
Es calcula i es cobra per unitats de convivència, no per persones excepte si es tracta d’una persona sola. L’ajuda és una per a la família, no per cada membre adult; serà un d’ells el que la sol·liciti i el titular d’aquesta prestació, encara que per a calcular-la es tinguin en compte els ingressos de tots els membres.
Es podrà sol·licitar des del 15 de juny en la web de la Seguretat Social i per correu postal. Els qui la sol·licitin entre el 15 de juny i el 15 de setembre cobraran de manera retroactiva amb efectes des de l’1 de juny, encara que se’ls aprovi més tard. Per a la resta de casos: es cobrarà al mes següent d’haver-la demanat.
Aquest llindar mínim és de 462 euros per a una persona que viu sola. I aquesta xifra puja 139 euros més per cada persona extra que formi part de la unitat de convivència, menor o adulta. A més, en cas de famílies monoparentals, se sumen 100 euros més. Això sí, al final del càlcul el topall màxim és de 1.015 euros.
Així, una mare amb dos menors, per exemple, tindrà dret a uns ingressos mínims de 840 euros. Un altre exemple: en una casa en la qual convisquin un avi, dos pares i dos menors podran completar els seus ingressos fins als 1.015 euros, el màxim.
Aquestes xifres són les que apliquen en 2020 i modificable anualment. El que el decret llei estableix una base que serà la mateixa quantitat que la prestació no contributiva de la Seguretat Social que consti en els Pressupostos Generals de l’Estat dividida en 12 pagues. I a aquesta xifra, que en 2020 és de 461,50 euros mensuals, li aplica uns multiplicadors segons les condicions de la família, recollits en l’annex del decret llei, que suposen un 30% per cada membre addicional i un 20% per a famílies monoparentals fins a un màxim d’un 220%.
Per a poder accedir a la sol·licitud hi ha dues vies:
L’IMV es mantindrà mentre subsisteixin els motius que van donar lloc a la seva concessió i es compleixin els requisits i obligacions prevists en la llei.
Compartirem amb tu notícies del sector de l’ESS, actes, les nostres formacions i molt més!